Головна » Статті » Мої статті |
Грип – це гостре інфекційне захворювання. Збудником є специфічний вірус типів А, В, С. Поширювач вірусу – хвора людина, предмети побуту, заражені її мокротинням. Навіть короткочасне спілкування з хворим може призвести до зараження, що відбувається повітряно-крапельним шляхом. Провісники грипу - погане самопочуття, відсутність апетиту, озноб. Інкубаційний період 24 - 48 годин. Починається грип зненацька, швидко. У хворого погіршується самопочуття з'являється головний біль, загальна слабкість, в'ялість, висока температура. Катаральні симптоми частіше всього в перші дні відсутні, спостерігається печія в горлі, сухий кашель, в зіві почервоніння і набряк слизової оболонки. Пізніше з'являється слизові виділення з носа, які в подальшому слизисто-гнійні, не рідко потім розвивається бронхіт, іноді з затрудненим диханням та віддишкою. Найчастіше температура підвищується протягом перших двох діб і доходить до 39 - 40°С. Лікування: Призначується постільний режим на весь лихоманочний період та ще 2 - 3 дні після його закінчення.Окрім призначень лікаря, дитині часто дають тепле пиття ( свіжоприготовані фруктові соки, чай з малиною чи липовим цвітом тощо). Профілактика грипу Оберігайтесь контакту з хворим на грип. Підвищуйте опірність організму, раціонально харчуйтеся, вживайте в їжу більше вітамінів (зелена цибуля, часник). Дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки перед їжею, користуйтеся індивідуальними предметами особистої гігієни. Загартовуйте свій організм: щодня обтирайте холодною водою, займайтеся фізкультурою, більше бувайте на свіжому повітрі. Підтримуйте зразкову чистоту в оселі та виробничому приміщенні, прибирання проводьте вологим способом ,а також провітрюйте приміщення. Уникайте тривалого переохолодження організму, особливо з перебуванням на протягах - це знижує опірність організму. Ізолювання хворих на грипп ,які є головним джерелом поширення інфекції. Прикривайте ніс і рот марлевою пов'язкою з чотирьох шарів марлі при догляді за хворим на грип. Частіше бувайте на свіжому повітрі, намагайтеся частину шляху на роботу і з роботи пройти пішки. Неспецифічна сезонна профілактика: Прийом загальнозміцнювальних і тонізуючих препаратів( екстракт елеутерококу, женьшеню), препаратів більш вираженої імуномодулювальної дії - екстракт або пігулки ехінацеї, імунсил, імунал). Прийом вітамінних комплексів або вітаміну С у дозі 0,5 г на добу Систематичне споживання цибулі, часнику, лимонів Дотримання належного повітряного режиму: постійне провітрювання приміщень, їх ароматизація ароматичними оліями шавлії, чайного дерева тощо Специфічна профілактика: Щеплення, проведене в потрібний час та в належному об’ємі живою (інтраназально) або інактивованою вакциною (парентерально). Щепленню насамперед підлягають особи з підвищеним ризиком розвитку ускладнень, з хронічними захворюваннями дихальної системи, хворі на цукровий діабет тощо. Їх за бажанням можуть робити всі, хто не має протипоказань. У період епідемії рекомендується приймати амізон, афлубін, антигрипін. Харчування У зимовий період раціон малюка має бути висококалорійним, вміщувати багато білків, вуглеводів і вітамінів. Рис, гречана та вівсяна каші, біле куряче й індиче м’ясо, риба, нежирні свинина і яловичина мають складати основу харчування. І звісно ж, не можна забувати про овочі й фрукти. Холодної пори року найважливішим є вітамін С, який захищає дитячий організм від застуди. Його у великій кількості містять петрушка, солодкий болгарський перець, брюссельська, цвітна, білоголова капусти та шпинат. Аби максимально зберегти цінні речовини в овочах, варіть їх не надто довго. Найбільш корисними фруктами взимку вважаються ківі, лимон, апельсин, грейпфрут і мандарин. Якщо у малюка діатез чи алергія на ці фрукти, замінити їх можуть морожені ягоди: суниці, малина, чорна смородина, аґрус. | |
Переглядів: 469 | |
Всього коментарів: 0 | |